Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A malenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Nagymaroson

2009.01.25
A malenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Nagymaroson  
     
     
       
 

Január 6-án este rendhagyó megemlékezést tartott a nagymarosi Jobbik a malenkij robotra elhurcolt közel 600 marosi fiatal emlékére.  Nem volt szónoklat, de volt két igazi túlélő, akik megjárták a poklok poklát. Ők meséltek el-elcsukló hangon a szörnyűségekről: az éhezésről, a korpalevesről, a nyers káposztáról, a betegségekről, a hidegről, a társak haláláról, és mindenről, ami csak előjött az emlékeikből. Mesélték, hogy irígykedve gondoltak az otthoni disznókra, mert azok sokkal jobb eleséget kaptak, mint ők ott...  A halottakról levetett harisnyában, cipőben voltak, hiszen az otthonról hozott ruha már rég elkopott... Ilyesmit éltek át az akkori 16-17 éves gyerekek!!!

Íme a magyar holokauszt, amelyről nincs hivatalos megemlékezés, nincs emléknap, csak a túlélők és családtagjaik szívében élnek az emlékek.  A mi feladatunk, hogy soha, de soha ne süllyedjen a múlt ködébe a történelmünk eme szégyene, adjuk tovább a gyermekeinknek, beszéljünk róla, adjuk tovább a hallottakat.

Édesanyám is ott volt velünk, bár Ő azon szerencsések közé tartozott, akit kizavart az orosz a sorból, mert vele volt a két kicsi gyereke, a két nővérem. Ő azt mesélte tegnap , hogy bár az orosz kizavarta a sorból hangos " davaj"-jal, három marosi férfi - akik a bizottságban ültek - el akarták küldeni...

Koszorút tettünk az emléktáblához, gyertyákat gyújtottunk, imádkoztunk, énekeltünk.

A 200.000 elhurcolt kb. egyharmada meghalt kint Szovjetunióban...

Emléküket örökre ŐRIZZÜK MEG !

Szimon Attiláné 
elnök
Jobbik Nagymarosi Szervezete

Forrás: vac.jobbik.hu

 

A mappában található képek előnézete Málenkij robot