Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Váci Polgár írása a nagymarosi keresztállításról

2009.01.25

A Váci Polgár írása a nagymarosi keresztállításról

 
     
     

 

 

 

 

 

Az ország több településén az utóbbi időben szokássá lett az adventi kereszt felállítása. Így történt ez most december 1-jén Nagymaroson is. Bár (bejegyzett) politikai szervezet, a Jobbik szervezésében történt, mégsem politikai, hanem vallási és hazafias eseménynek lehettünk résztvevői. A rossz idő ellenére sokan gyűltünk össze. Az ünnepség főszervezője Szimon Ágota volt, a nagymarosi Jobbik elnöke. Az ünnepi beszédet Békefi Andrásné, a Nagymarosi Jobbik elnökségi tagja mondta. Az esemény a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd ide illő versek és énekek következtek – vitéz Kautzky Ervin színművész, Kerekesné Huszár Mária, a rádi Jobbik tagjának (aki saját versét mondta el) és Dudás János nótaénekes előadásában.
Az esemény záróaktusa az egybegyűltek és a kereszt megáldása volt. Az áldást Márkusné Láng Ilona református lelkész és Nemes György piarista tanár mondta. A lelkészasszony az egybegyűlteket, a katolikus pap a keresztet áldotta meg. Márkusné Láng Ilona néhány, az ószövetségi Szentíráson alapuló gondolatot osztott meg a hallgatósággal. A másik áldás előtt csak néhány szó hangzott el, mert besötétedett és az esővel is dacolniuk kellett a jelenlévőknek. Sajnos nem volt tető a szónokok feje felett, és a megfelelő világítás sem állt rendelkezésre, így az áldást megelőző beszéd csak néhány szóból állt. 

(… )

Az ünnepség a Szózat eléneklésével zárult. A jelenlévők köszönték a szervezők és a résztvevők munkáját, és úgy élték meg, hogy nagy közösségi élményben volt részük. A hit és a haza iránti elkötelezettség hozott össze mindnyájunkat. talán annyit a szívünkbe zárhatunk, hogy a politika nevében nem lehet keresztet megáldani (a vallásos és hazafias elkötelezettség nevében igen), viszont a kereszt alázatával lehet politizálni. 

Megjelent a Váci Polgár januári számában

(Forrás: vac.jobbik.hu)

 

A mappában található képek előnézete Adventi kereszt Nagymaroson